Var lever loppor?
En vuxen honloppa lägger cirka 25 ägg om dagen. Äggen glider ner bland filtar, i soffor eller i golvspringor där de blir larver och sedan snabbt utvecklas till nya vuxna loppor. På endast tre veckor kan fem loppor bli 6 000 nya loppor i olika utvecklingsstadier.
Hur upptäcker
man loppor?
Hunden kliar sig mer än vanligt och verkar ledsen eller orolig. Red om möjligt ut pälsen över ett vitt papper och leta efter små kaffeliknande korn, vilket kan vara loppavföring. Lägg kornen på en bit hushållspapper och fukta dem – om papperet blir rött är det loppavföring.
Hur behandlar
man mot loppor?
Det bästa är faktiskt att förebygga, för har du väl fått problemet innanför dörren kan det ta månader att bli av med det. Det finns effektiva loppmedel på marknaden i både tablettform och som utvändig behandling i form av droppar som droppas på huden i nacken. Men det är även viktigt att behandla omgivningen. Speciellt viktigt är det att dammsuga ofta och tvätta hundfiltar vid 60 grader. Fråga din veterinär om säkerhet innan du väljer loppmedel. Alla hundar, katter och andra djur i hemmet ska behandlas.
Sjukdomar som loppor kan överföra
Loppallergi: Hunden kan få allergi mot loppans saliv när den suger blod: Symtomen kan vara alltifrån lätt till svår klåda, håravfall, stress och nedstämdhet.
Bandmask: Loppor kan smitta hunden med bandmask när den biter och slickar sin päls. Bandmasken har utvecklats inuti loppan, från ägg till vuxen mask.